Domů - Statistika - Registrace - Hledat - | Texty | Galerie | Návod | Zachráněné |Astrologické stránky
Astrologické forum / Babinec / Jiřina Prekopová
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 12:32  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

Turnovský

No mne se zdá, ze se výroky typu: vsecko jsou jenom vzorce chování, poprípade slovní hrícky (takze by vlastne vsecko bylo prast jak uhod) propadáte obcas do takového melancholického absolutního relativismu...

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 13:08 
Odpovědět 

ashtangi

melancholický jistě, ale ne raletivismus

v ideologickém kruhu podle Jaroslava Peregrina, který bezvadně odpovídá 4.Harmonické v naší proseuální astrologii:

0° realismus
90° relativismus
180°nihilismus
270° Idealismus
360°naturalismus

se blížím k 360°, ale ještě jsem tím názorovým okruhem neprošel celým

analogi Peregrinova ontologického kruhu:

0° existuje způsob jak svět je (a existují způsoby jakými se jeví být z různých omezených úhlů pohledu) . tj. realismus

90° Každý způsob jak svět je je spojen s nějakým úhlem pohledu - tj. relativismus

180° Neexistuje žádný způsob jak svět "skutečně" (je sám o sobě) - nihilismus

270° Můžeme si svobodně vybrat jak chceme aby svět byl - idealismus (Lad. Klíma) podle mne vlastně voluntarismus

360° Svět je tak jak je - naturalismus čchanového (zenového) mistra apod.

virgo63
člen

# Zasláno: 19.8.2011 13:10 
Odpovědět 

Nemluvím o Ženě, ale prostě o ženě, jako o druhu. Proč by označení nemohlo mít mnoho podob? Komu to vadí? Filozofům? Mně tedy ne.

To by pak podle téhle teorie neexistoval ani dům, květina, voda, pes... proč asi vznikla všeobecná pojmenování? Aby se mluva zjednodušila a lidé se snáze domluvili, ne? Stačí říci "Viděl jsem ženu" a každý tomu snad rozumí a ví, že neviděl medvěda.

Proč si děláte svět tak složitý?

Jardine
člen

# Zasláno: 19.8.2011 13:12  - Změnil/a: Jardine
Odpovědět 

ashtangi

No, tak na mě je komuna už příliš radikální řešení ... nebo když už tedy takové uspořádání, tak s přinejmenším jasně definovanými rodičovskými rolemi.. Oni zatímco takoví hippies si život v komunách pěkně užívali, jejich děti na to moc hezké vzpomínky nemají; vneslo jim to do dětství docela zmatek.

Ale druhý extrém je současná izolace žen na mateřské ... to je taky pěkně na budku. Od pískoviště k pískovišti, celodenní uzavřenost do dětského světa (na 5-6 let, jsou-li dvě děti), kde je vrcholem diskurzu Krteček nebo (v pokročilých případech) dinosauři. Vidím, co to tady s ženskými dělá; sama jsem měla taky krizové chvilky, přestože mě patrně zachránila možnost pracovat alespoň na minimální úvazek.

Vyptávala jsem se babičky, jak to bylo za jejího dětství ... tam opravdu oba rodiče pracovali skoro od narození, a děti prostě byly s nimi na poli, nebo se staršími sourozenci, nebo podle potřeby u prarodičů/sousedů ... nějak se to vždycky podělilo. A vzpomínky na dětství celkem pozitivní

virgo63
člen

# Zasláno: 19.8.2011 13:18 
Odpovědět 

Turnovský

Díky za rozšíření obzorů.
Nevím, jestli náhodou nejedu v protisměru od 0° k 359° prostě to neřeším. Svět je tak jak je, tak proč bych na něj měla mít za každou cenu nějaký názor.

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 13:45 
Odpovědět 

Turnovský

Pozor, ale on ten konstrukcionismus nic jiného nez relativismus není.

No, kazdý at delá jak umí; já mám taky ráda tyhlety borce co zonglují se slovícky, ale vzdycky si nechávám v hrsticce kousínek reality, protoze jinak se zacne clovek zacne ztrácet v popisu a on to fakt není nic jiného nez popis, to jest prostredek, ne cíl, na to by clovek nemel nikdy zapomenout.

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 13:58 
Odpovědět 

PS: Jak se tak koukám na ten vás kruh a bod kam se blízíte, tak mám dojem, ze na vás mozná budou platit slova básníka Audena:

Neboť zahrada je jediné místo, které existuje, ale najdeš ji, až když budeš hledat všude a nikde nenajdeš nic než poušť.
Zázrak je jediná věc, která se děje, ale poznáš to, až prostuduješ všechny události a nezbyde mezi nimi nic, co nedovedeš vysvětlit.
Život je osud, který budeš odmítat, dokud nebudeš ochoten zemřít.

Jardine
člen

# Zasláno: 19.8.2011 14:35  - Změnil/a: Jardine
Odpovědět 

ashtangi

Zázrak je jediná věc, která se děje, ale poznáš to, až prostuduješ všechny události a nezbyde mezi nimi nic, co nedovedeš vysvětlit.

Krásný citát.

S tou první větou souzním ... ale je opravdu schopnost vše vysvětlit podmínkou ke vnímání zázraku? Nestačí někdy prosté užasnutí nad věcmi, jak jsou? Třeba jak to hezky umí virgo?

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 14:51 
Odpovědět 

Jardine

Ale ano, já myslím, ze vlastne stací, to jen nekterí si to tak komplikují/jeme Myslím si, ze rozdíl bude v tom, ze treba takový pan Turnovský, jestli/az dojde na konec svého kruhu (a zároven na zacátek) se potom lépe nez clovek, který si stejnou cestou neprosel, bude moct umet priblízit k tomu, co se stejne ríct nedá, i slovy; bude blízko k tomu popsat nepopsatelné, uchopit neuchopitelné... Já mu rozumím, já dokázu uzasnout beze slov, ale kdyz mne to proste nestací

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 15:31 
Odpovědět 

ashtangi

kdybych byl hard core sockon tak bych Vám milá astangi opáčil, že Vaše reakce na sockon je přesně v intencích tezí sockon, ale tím bych Vás urazil a to si nezasloužíte.

Je tu cesta lachtana a je tu cesta touhy

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 15:39 
Odpovědět 

ten básník má pravdu, nebo pravda má toho básníka

zahradu oceníme opravdu, jen když projdeme pouší a to pořádně, ne na nějakém víkendovém semináři

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 15:50 
Odpovědět 

Turnovský

Láká vás ta hard core, ze jo Nebojte, mne není lehké urazit.

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 16:15 
Odpovědět 

ashtangi

nijak zvlášť
pro mne je největší hard and heavy 21st Century Schizoid Man

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 17:35 
Odpovědět 

Vaše reakce na sockon je přesně v intencích tezí sockon

A jeste pro mé intelektuální obohacení a at si v tom prípadne udelám porádek, kterou reakci jste presne mel na mysli? Samozrejme, ze já ten smer myslení nezavrhuju, jak bych mohla.

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 18:06 
Odpovědět 

PS: Dík za prípadnou odpoved, samozrejme.

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 18:07 
Odpovědět 

ashtangi

např. tohle: No mne se zdá, ze se výroky typu: vsecko jsou jenom vzorce chování, poprípade slovní hrícky (takze by vlastne vsecko bylo prast jak uhod) propadáte obcas do takového melancholického absolutního relativismu...

Ale o těch popisech to je dobrý
popisy, mezitexty, hypertext Tristrama Shandy-ho :-)))))

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 19:41 
Odpovědět 

Turnovský

No jasne, vsak to souhlasí. Ta obcasná postouchnutí berte jako prátelská a s rezervou, jsou v rámci vytvorení zdravé polemiky, samozrejme

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 20:07 
Odpovědět 

prostoduchost je vynikající dekonstrukční metoda

viz některé pasáže ve švejkovi a u Felixe Holzmanna

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 20:09 
Odpovědět 

jak Hašek tak Holzmann by nám ukázali jak se dá rozmanitě rozumět např. větě: Viděl jsem ženu.

např, Co jste do hnal, když jste to uviděl?

virgo63
člen

# Zasláno: 19.8.2011 23:09 
Odpovědět 

Turnovský
Hry se slovy jsou fajn, Felix Holzmann byl jednička!

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 23:20 
Odpovědět 

virgo63

to jsem rád, ž se Vám líbí. Ale ony to nejssou pouhé slovní hříčky, ten člověk byl geniální filosof jazyka, ukázal jak a na čem jazyk funguje např. v té úžasné scénce na hřbitově, kde čte parte asi tak nějak:

zemřela naše matka, dcera, snacha, babička atd a komentuje to: to vypadá, že jim umřela skoro celá rodina!

hanka
člen

# Zasláno: 20.8.2011 13:46  - Změnil/a: hanka
Odpovědět 

Že nejste u vody, bando! Takovéto debaty se mi líbí až v době zimního polospánku, nicméně Felixe Holzmanna mohu vždy a všude:
"Chtěl jsem si udělat zemlbábu a v receptu stojí, prý:
-krájejte tři dni staré housky-
krájel jsem celé odpoledne a už jsem jich měl skoro plnou vanu!"

Turnovský

# Zasláno: 20.8.2011 14:46 
Odpovědět 

ano bezvadná ukázka toho, co jsem v předchozích příspěvcích tvrdil

virgo63
člen

# Zasláno: 21.8.2011 21:13 
Odpovědět 

Turnovský
Pokud byl F.H. filozof jazyka, v tom případě bych měla vzít filozofy na milost. Takovou filozofii, kterou chápou i prostoduší beru.

Turnovský

# Zasláno: 21.8.2011 21:21 
Odpovědět 

virgo63

klid, existuje vynikající kniha Jaroslava Peregrina Filosofie pro normální lidi, stojí cca 200 Kč a měla by být stále ještě na trhu, tu všem i Vám vřele doporučuju

Nedavno vydal Jarda Peregrin další knihu Člověk a pravidla a tu doporučuju také, některé pasáže s grafy apod lze bez následků na pochopení textu přeskočit. Tahle kniha jde jeste dál a hloub za socio-kulturní vzorce

virgo63
člen

# Zasláno: 21.8.2011 22:10 
Odpovědět 

Turnovský
Díky za tip, snad někdy... zatím mám jiné priority ke studiu.

ashtangi
člen

# Zasláno: 22.8.2011 09:26 
Odpovědět 

No a nejlepsí je na tom Holzmanovi, ze si nikdo nerekneme, aha, to z nej promlouvají nejaké jeho vzorce chování, nebo to je nejaký podivný shluk znaku; nebude se jeden z nás usmívat, druhý brecet a tretí treba porizovat soustredene zápisky, ale budem se vsichni naprosto nemelancholicky chechtat, ne?

Tahle kniha jde jeste dál a hloub za socio-kulturní vzorce

Totéz si myslím i o astrologii a o rozvoji osobnosti

Irena
člen

# Zasláno: 8.9.2011 17:48 
Odpovědět 

Pokud má někdo zájem setkat se s psycholožkou Jiřinou Prekopovou alespoň přes obrazovku nabízí se tento pátek 9.9. v 22:10 pořad J. Krause.

Jardine
člen

# Zasláno: 16.9.2011 23:55 
Odpovědět 

Tady moc pěkný citát od ní

Víte, ono je dnes obecně potřeba víc připomínat, že kdo se nikdy neocitne ve tmě, ten neocení světlo. Bez krizí to v životě nejde. Ať jsou pochváleny všechny, které přestojíme a z nichž se poučíme! Na každém utrpení se dá uzrát, jen musíme dát šanci příležitosti být silnější než naše krize! Jenže takovou pravdu člověk nenačte v esoterických knihách, tu si každý musí prožít a přijmout sám.

virgo63
člen

# Zasláno: 17.9.2011 19:27 
Odpovědět 

Polemika s metodou pevného objetí v podání I. Klímy:
http://prima.stream.cz/soukroma-dramata/612572-sou kroma-dramata-37
začátek kolem 27. minuty.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď
Tučné písmo  Kurzíva  Podtržení  Image Link  URL Link  ... zakázat smajly

Napište číslem součet 3+5

Přihlašujte se s malým počátečním písmenkem.
Příklad: do políčka jméno, napíšete "péťa", přihlásí to nick "Péťa".
» jméno  » Heslo 

Vyplňte prosím jméno. Pokud nejste registrovaný uživatel, napište pouze jméno bez hesla.
Když nenapíšete žádné jméno, doplní se automaticky univerzální "zapomněl/a na jméno".

Astrologické forum / Babinec / Jiřina Prekopová