Domů - Statistika - Registrace - Hledat - | Texty | Galerie | Návod | Zachráněné |Astrologické stránky
Astrologické forum / Babinec / Jiřina Prekopová
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
Turnovský

# Zasláno: 15.8.2011 14:38 
Odpovědět 

kdysi jsem četl, že to u cikánů bývá zvykem souložit se ženou hned po porodu hm mně by se tedy to toho moc nechtělo, ale jiný kraj, jiný mrav:-)

Vanda

# Zasláno: 15.8.2011 14:41 
Odpovědět 

AD: Největším zločinem je podávání hormonální antikoncepce mladistvým. Slečna měla párkrát nepravidelnou menstruaci, má akné, tak jí předepíšeme pilulky.

Kamarádka doktorka mě na tento problém upozornila už dávno. Ona je ta hormonální antikoncepce shit úplně v jakémkoli věku. Mimo jiné, protože ženám navozuje v těle uměle hormonální poměry jako v těhotenství, a v těhotenství se tělo ppřipravuje na porod a uvolňují se svaly a šlachy, ženám beroucím antikoncepci se více opotřebovávájí klouby a ničí páteř, protože uvolněné šlachy a svaly je nedrží, jak by měly. Tj. artrózy, umělé klouby a bolavá záda čím dál mladších žen jsou toho následkem.

ashtangi
člen

# Zasláno: 16.8.2011 15:45  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

Z nakládání s potravou se rodí lidská duše

Já bych byla zvedavá, co by Lacan ríkal na ty tri mexická novorozenátka, jak prezila týden zavalená po tom mexickém zemetresení v roce 1985. Existují nejaké teorie, ze snad mohla sát vlhkost z cihel (hodne tenkrát prselo), no ale stejne je to zázrak: kdo je tam pod troskami chránil, opecovával, hřál a konejsil?

Turnovský

# Zasláno: 16.8.2011 20:43 
Odpovědět 

Vy teď ženský ale jedete:

Prekopová, Máslová, Strunecká - to je docela dobrá offensiva:-)

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 13:19  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

Turnovský

Tohleto napsal muz (jeden soucasný psychoanalytik) a prijde mi to vymakanejsí, trefnejsí a jdoucí k veci mnohem víc nez názory pí P., sorry

Existuje mateřský instinkt?

Soudě podle obrazů a symbolů žen, které nabízí kazdá epocha, by se zdálo, že v některých ideologických sektorech jsou biologické vazby stále posvátnými a redukce ženy na matku je univerzálním cílem ženské sexuality. Nicméně je fakt, že dnes vztah žen k mateřství a mužum není stejný: falický význam, libidinální hodnoty jejich vlastnictví, včetně dětí, se změnily, což nevylučuje paradoxy a rozpory, jako je ideál nezávislé ženy, která je pozdní matkou, nebo prudký nárůst těhotenství pubertálních, nebo způsob, kterým dnes zena nahlízí vlastní mateřství: sama nebo v páru?

Mateřství je spís subjektivní volba, jedna z možných odpovědí pro ženu, mimo jiných, ve vztahu k jejímu přání. A pokud je odpovědí, je to proto, ze předchází nejaká absence, neco co vyslýchá ženské já, a díte by prislo zaplnit tuto absenci, dát jednu odpověď na freudovskou otázku par excellence: Co žena chce?

Je to touha po falusu (falu?) co, podle Freuda, vede ženu k hledání dítěte, a pokud se přijímá zákon zákazu incestu, dojde k selhání narcisismu, které povede k možnému nahrazení falu dítetem. Na rozdíl od Freud, Lacan vychází z toho, ze se nejedná ani tak o nedostatek (-), jako spís o (+, plus-de-jouir), a tvrdí, ze materství je falesný východ, dokonce, ríká, patologie, pokud jde o to vyhnout se nedostatku tím, ze se zena stane matkou, protoze nemuze být zenou. Tak se mateřství stává způsobem, jak doplnit Zenu, která neexistuje.

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 13:30 
Odpovědět 

A jeste:

Stejně jako není možné sestrojit univerzál ženy, není možné určit, jak být matkou. Jedna vedle druhé, každá žena zaujímá postoj k mateřství přijetím ci odmítnutím; jako matka (z) povinnosti ci touhy ve falickém režimu, z lásky ci z nenávisti, z mužské ci ženské pozice.

Jardine
člen

# Zasláno: 18.8.2011 14:11  - Změnil/a: Jardine
Odpovědět 

No, svůj kus logiky to má ... současnost nabízí mnohem více možností dosáhnout toho, "co žena chce" (na rozdíl od minulosti, kdy byl ženě více méně přidělen manžel a pak už jen plodila děti, aniž by se jí někdo ptal), a paralelně s tím vidíme, jak zájem o mateřství klesá.

Ale stejně ... přijde mi to jako dost výrazná redukce lunárního principu jako nějaké náhražky za něco (Venuši? Marta?) Moc se mi to nezdá, ale ve Freudovi ani Lacanovi se nevyznám, tak se nebudu hádat

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 14:18 
Odpovědět 

ashtangi

to jistě v mnoha případech platí: "materství je falesný východ, dokonce, ríká, patologie, pokud jde o to vyhnout se nedostatku tím, ze se zena stane matkou, protoze nemuze být zenou." ale jen v těch případech, kdy se se žena stává matkou, protože nemůže být ženou. Ale ne všechny ženy jsou "ne-mocné". Ví se dobře, že Freud vůbec ženám a dětem nerozumněl a že Lacan je po Freudovi posledním z velkých ideologů patriarchálního věku. Promiňte ty floskule. Freud i Lacan jsou príma jako inspirace, Lacanová obecná schémata (imaginárno-reálno-symbolično, zrcadlové stadium, sexuace, druhý/Druhý apod jsou bezva, ale ještě zajímavější je postfeministická reakce na Lacana. Když mrknete u ne na rezonanci, tak tam najdete Závětr Pro mne zásadní knih Pavla Baršy Panství člověka a touha ženy . feminismus mezi psychoanalýzou a poststrukturalismem, asi jsem se už o ní nadšeně zmiňoval:

http://www.rezonance.cz/wp/pavel-barsa-ekofeminist icky-liberalismus/

URL

URL

URL

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 15:12  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

Klidne se hádejme

redukce lunárního principu jako nějaké náhražky za něco Venuši? Marta?

Tomu nerozumím, za sebe mám spís podezrení, ze mozná jde spís o to, ze nejde redukovat tu Lunu u zeny jenom na biologickou úroven ve forme detí (fyzických), zenu na Lunu atd.

ne všechny ženy jsou "ne-mocné...

Ze bychom tedka udelali nemoc z materství? Ne, já si nemyslím, ze o to autorovi slo; on reviduje ty výchozí pozice a pak pokracuje, a taky zajímave, ale bohuzel není v mých silách ten clánek celý prekládat, tak jsem tu mohla dát zacátek a konec.

Souhlasím s tím co písete, i kdyz trpím slabostí pro Lacana, který mne vzdycky dostane do kolen tím svým neodolatelným provokatérstvím

Díky za linky, mrknu na ne, i na záver té knihy.

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 17:16 
Odpovědět 

ashtangi

souhlas: ženu nelze redukovat na (biologickou) matku, neboť i jako matka je zapletena do sítě vztahů, které ji jako matku vytvářejí.

V astrologii stojí vedle sebe Luna a Venuše a jenom pomatenci jejich funkce míchají dohromady.

Matřeství jako nemoc? To už tu přece bylo - viz victoriánská Anglie, kdy slovo spodky se stalo 4hvězdičkovým. Ostatně si myslím, že útoky na mateřství jsou známkou nezvládnutelné závisti rození. Muži nikdy tuto zkušenost nebudou sdílet, nemohou sdílet a žádná metafora tady nepomůže - tedy pomůže málo. Ütočit na matku, zneuctít ji, ponížit, zesměšnit, znásilnit je jednou z mocných zbraní patriarchálních společností, viz zvěrstva na ženách za posledních balkánských válek. Navíc mi to připadá přííliš manichejské. Když něco nemohu mít tak to pošpiním, znectím, otočím.

Chlapeček: Heč já mám pindíka a ty ne!
Holčička: No a co? Maminka mi říkala, že až budu velká, budu mít pindíků, kolik budu chtít.

Zdá se mi, že řada předpostmoderních a postmoderních názorů (a že mám postmoderní filosofii rád) se zvrhla z vysvětlení jevů do obhajoby jevů. Čiší z toho ideologie. Ale už jsme v té postmoderně v další fázi, už jsme v postpostmoderní situaci.

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 17:25  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

No tak dobre, abyste si na mne nestezovali, ze jsem zlá a predkládám samé machistické a k tomu jeste provokativní názory na materství, tak sem dám feministku Nancy Chodorow, podle které, jak si ctu:

libidinální náboje, které dcera cítí k otci, nikdy úplne neznicí intimní spojení, které dríve existovalo v prededipovském vztahu mezi ní a její matkou. V dospelém veku se dcera snazí reprodukovat a rozpomenout se na to úzké spojení mezi ní a matkou bud skrze prátelství s jinými zenami ci vztahy s príbuznými stejného sexu nebo pocetím dítete a transformací svého vztahu do rodiny a znovuvytvorením pro sebe sama primárního intenzivního spojení.

To zní dobre, i kdyz nám to samozrejme jeste nic nenapovídá o tom, proc se zenám v dnesní dobe do té znovuvytvárení toho primárního intenzivního spojení uz tak moc nechce.

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 17:31 
Odpovědět 

tohle je důležité:

Stejně jako není možné sestrojit univerzál ženy, není možné určit, jak být matkou

Jasně.Protože žena je venkoncem mužský vynález, zatímco matka ne.

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 17:31 
Odpovědět 

Turnovský

Kdyz já nemám dojem, ze by se nekdo nejak navázel do matek. Neurází mne Freud, neurází mne Lacan, genderové rozdíly jdou mimo mne, feminismus jde mimo mne... Su v tom nejaká divná

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 17:34 
Odpovědět 

to se musí zdůraznit:

ŽENA JE MUŽSKÝ VYNÁLEZ.

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 17:36 
Odpovědět 

Turnovský

Jste mi úplne pripomnel: zena neexistuje?

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 17:57 
Odpovědět 

PS: To predchozí je Lacanova citace.

Ale tohleto je vázne dobré: Adrienne Rich zavádí rozdíl mezi materstvím jako institucí pod zeleznou kontrolou patriarchálního systému, definovanou podle zavedených spolecenských kánonu, oproti materství jako zivotní zkusenosti. V rámci instituce, zeny jsou videny primárne jako matky; od vsech matek se ocekává, ze budou prozívat materství jednoznacne a nerozpolcene, v souladu s patriarchálními hodnotami; a nematersky zalozené zeny jsou videny jako deviantky

A tím to asi bude, ze na mne názory pí P. i vás, jejich stoupencu a zelezných obhájcu materství jako takového, pusobí tak nesmírne patriarchálne!

No nic, ale prestávám se tu vykecávat a jdu se soustredit na svoje veci!

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 18:04 
Odpovědět 

"materství jako zivotní zkusenost"

s tím naprosto souhlasím.

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 18:07 
Odpovědět 

ashtangi

ano: žena neexistuje. On neexistuje ani muž, ale to jak se zdá téměř nikoho netrápí.

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 18:18  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

Turnovský

On neexistuje ani muž, ale to jak se zdá téměř nikoho netrápí

Ale jo, viz prece ten názor (pí P.), ze ani ti chlapi uz nejsou to co bývali

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 18:49 
Odpovědět 

no jo dovoluji si poznemnat, že chlap je přece něco trochu jiného než muž.

Termínem muž v češtíně myslíme cosi neutrálního (co samozřejmě neexistuje, tak jako neexistují platonské ideje), zatímco termínem chlap ož vyjadřujeme jakési sociálně určené vzorce chování.

Čeština je v tomhle neskonale dál než franština či anglina, neb má kategorie muž, žena a vyšší logickou kategorii člověk

Paní Prekopové chybí chlapi, ne muži. Muži jí chybět nemohou, neboť neexistují podobně jako neexistují ženy, přestože ty "platonické" kategorie máme. Důkaz toho, že slova nejsou odrazem reality, ale zcela náhodnými shluky zvuků nebo znaků.

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 19:05  - Změnil/a: ashtangi
Odpovědět 

Turnovský

Az na to, ze, jak zpetne koukám na ten clánek, tak jsem se sekla a ona mluví o muzích. Jí práve chybí v realite ona "platonická" kategorie muze, kterou ona nosí ve své hlave. Ony vsecky ty její názory jsou hodne "platonické" (viz ta cást jak si tam vysnívá jakousi svou vlastní dobu) a v realite se uskutecnit nikdy nemohou, coz je mozná ten nejvetsí problém proc mne stálo úsilí to celé vubec prezvýkat

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 19:12 
Odpovědět 

v každím případě z ní promlouvají vzorce chování, tak jako promlouvají z nás nějaké vzorce chování

ashtangi
člen

# Zasláno: 18.8.2011 20:21 
Odpovědět 

Turnovský

Já bych nebyla az tak pesimistická

Turnovský

# Zasláno: 18.8.2011 21:09 
Odpovědět 

to není pesimismus to je sociální konstrukcionismus, s jehož mírnější verzí se teď stotožňuju

Jardine
člen

# Zasláno: 18.8.2011 21:39  - Změnil/a: Jardine
Odpovědět 

proc se zenám v dnesní dobe do té znovuvytvárení toho primárního intenzivního spojení uz tak moc nechce

Trochu bokem bych si tipla (základní instinkty stranou), že nechuť k mateřství je výraznější ve společnostech, které preferují nukleární typ rodiny (žádní další příbuzní pod jednou střechou). V takových společenstvech je totiž předěl mezi životem před a po dětech velmi výrazný; s dětmi se vše radikálně mění a jejich přítomnost naprosto překopává strukturu a kvalitu každodenního života. Zatímco v košatějších společenstvech ta změna může být mnohem méně výrazná, protože je na to prostě "víc lidí" (plus menší nároky na soukromí).

Pěkně je to vidět třeba na Anglii ... tam nukleární rodina fungovala prakticky již od středověku (což byl oproti zbytku Evropy docela zvláštní jev) a poměr Angličanů k dětem je dobře známým stereotypem (ať honem vyrostou a šup s nimi do internátní školy). Když se probírám anglickými historickými publikacemi, zas znovu narážím na hojné příklady žen, pro které bylo mateřství spíše přítěží (patřila mezi ně třeba i královna Viktorie, navzdory profláklému mýtu).

No, a dnes je doba nukleární rodiny par excellence ... a řekla bych, že ta radikální změna "před a po dítěti" spoustu ženských leká ...

... on je to bez dalších pomáhajících rukou opravdu nářez

virgo63
člen

# Zasláno: 19.8.2011 08:45 
Odpovědět 

Tak já zřejmě neexistuji... no to jsou mi věci. Až doteď jsem si myslela, že jsem žena.
Kam ti filozofové na ta moudra chodí...?

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 10:21 
Odpovědět 

virgo63

nejste žena, jste virgo63

dokážete si představit "ženu"? Dokážete si představit "muže"? Dokážete si představit "člověka"?

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 10:49 
Odpovědět 

příklad:

Když jsem viděl poprvé obrázek masajského muže, řekl jsem si "to je pěkná ženská!", ale pak jsem byl z tituku poučen, že se jedná o masajského muže.
Dodnes, když vidím obrázek masajského muže tak si musím uvědomit, že jde o masaje a že to tedy (masajská) žena, ale masajský muž.

I v představě vidímě nějakého konkrétního muže nebo asambláž nějakých můžů, případně nějakého konkrétního muže v sociálních vztazích, tak jak nám velí vzorec naší kultury, máme jen vtělené obrazy z vnějšku navíc spojené s rozsáhlým kontextem, ketrému říkáme zkušenostní cluster.

ashtangi
člen

# Zasláno: 19.8.2011 11:20 
Odpovědět 

Turnovský

No tak to se nemuzem shodnout. Já se neztotoznuju s nicím; on sociální konstrukcionismus má svoje uplatnení, ale taky svoje meze.

Jardine

Proto ty feministky tolik volaly po tom shared parenting... A mozná bude treba jít jeste dál, az k nejaké komune Priznám se, ze by mi ta myslenka nebyla tak úplne cizí.

virgo63

Virgo, uz je to tak: Zena (s velkým) neexistuje, a je to jeden z jeho nejprovokativnejsích výroku

Turnovský

# Zasláno: 19.8.2011 11:54 
Odpovědět 

ashtangi

souhlas! soc.konstr. má své meze jako všechno a já se ztotožňuju s jeho umírěněnou verzí, která počítá s tím, že lze ty vzorce měnit, případně nastolovat vzorce jiné a k tomu právě nám může dobře sloužit astrologie, což je taky takový sockon, stejně jako představa, že se můžeme jako osbnost rozvíjet.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď
Tučné písmo  Kurzíva  Podtržení  Image Link  URL Link  ... zakázat smajly

Napište číslem součet 3+5

Přihlašujte se s malým počátečním písmenkem.
Příklad: do políčka jméno, napíšete "péťa", přihlásí to nick "Péťa".
» jméno  » Heslo 

Vyplňte prosím jméno. Pokud nejste registrovaný uživatel, napište pouze jméno bez hesla.
Když nenapíšete žádné jméno, doplní se automaticky univerzální "zapomněl/a na jméno".

Astrologické forum / Babinec / Jiřina Prekopová