Domů - Statistika - Registrace - Hledat - | Texty | Galerie | Návod | Zachráněné |Astrologické stránky
Astrologické forum / Astrologie / orbisy
Autor Zpráva
milmen
člen


# Zasláno: 22.5.2012 00:04 
Odpovědět 


Ráda bych se dozvěděla vaše zkušenosti s orbisy. Názory jsou na to různé, osobně bych se přikláněla spíše k těm užším - tedy do 5 stupňů. Když je ale planeta např. 4 nebo 5 stupňů od hrotu následujícího domu, jak ji započítáváte? Působí v obou domech (tam, kde stojí, i v tom následujícím), nebo jen v jednom z nich? Uvítala bych vaše zkušenosti.
Omlouvám se, pokud jste tu takové téma už probírali, jsem tu poměrně nová

Dagmar
člen


# Zasláno: 22.5.2012 21:01 
Odpovědět 


Já používám širší orbisy
- konjunkce a opozice 10°, hlavně u světel až těch 10,
trinus 8°, kvadratura 7°, sextil 5°,

4-5 stupňů mi připadá hodně na to, aby planeta působila i v domě následujícím, když vycházím z toho, že čas narození je přesný.

milmen
člen


# Zasláno: 22.5.2012 22:57 
Odpovědět 


Děkuji za názor - takže planeta má v takovém případě působnost v obou domech - také si to myslím.
Pokud jde o orbisy, volila jsem ty užší, a to na základě vlastní zkušenosti. Mám totiž konjunkci Slunce s Plutem, ale orbis 9°; viděla jsem i jiné konjunkce Slunce s Plutem v horoskopech (s orbisy do 5°). Vycházela jsem právě z předpokladu, že u světel je započítáván tento široký orbis, ale vrtalo mi hlavou, proč u mně neplatí z tohoto aspektu opravdu téměř nic, nebo spíše vůbec nic, zatímco působnost v jiných horoskopech byla dost zřetelná. Potom jsem četla knihu Stephena Arroya, který se mi jeví jako velmi dobrý autor (Astrologie, karma a transformace), a ten se zmiňuje o tom, že je lépe používat u světel menší orbis, protože je třeba si uvědomit, že jen jediný stupeň obnáší 2x průměr Slunce a Luny, a že tedy orbis 10°, který se tak často používá u solárních a lunárních aspektů, je 20x tak velký než průměr Slunce a Luny! (konkrétně str. 49 pod čarou). Protože mi to odpovědělo i na otázku s mou "nefunkční" konjunkcí Slunce - Pluto, jeho názor jsem přijala, a pokud jde o širší orbisy (u všech planet), jsem velmi opatrná.

Dagmar
člen


# Zasláno: 22.5.2012 23:27 
Odpovědět 


milmen, samozřejmě můžeš mít pravdu, ale domnívám se, že právě aspekt Slunce s Plutem může působit tak, že si jeho funkci a tím pádem i projevy nemusíš uvědomovat, že pokud by se projevoval třeba určitým nátlakem, uvědomovali by si ho spíše ti kolem tebe

milmen
člen


# Zasláno: 23.5.2012 21:37 
Odpovědět 


Nevím, Dagmar, samozřejmě tu pravdu mít také nemusím, ale - jsem sice Lev s číslem dne 1, ale mám Asc , Lunu a Jupiter v Rybách - oba ve 12. domě, ale Luna ve 12. domě je pouhé 4° od 1. domu, takže působnost bude také tam - cítím ji nějak v obou domech. Nejvíce obsazená znamení jsou vodní (ještě Venuše konjunkce Uran v Raku - 4. dům, Bod štěstí ve Štíru), a teprve po vodním živlu následuje u mne ohnivý (Slunce, Pluto, Merkur - Lev, 6. dům). Já sama jsem se cítila ,zvláště v dětství a mládí, spíše plachá, vážná, "lvice salónů" jsem nebyla nikdy. Stále jsem myslím spíše vážná, plachá už ne, život mě naučil!. Musela jsem se spíše učit "uhájit si své teritorium". A teď k podstatě věci - mám sice Slunce a Pluto ve vzdálenosti 9°, ale také Dračí hlavu (severní lun. uzel) v Beranu a v 1. domě!!! A tenhle tlak jsem opravdu dost pociťovala. Do toho mě život tlačil tvrdě. Takže z toho důvodu si myslím, že ti kolem mne žádný nátlak opravdu nijak nepociťovali, spíše mě život tlačil k tomu, abych se já sama tlaku druhých
uměla postavit (nikoli rodičům, s těmi jsem si vždy dobře rozuměla - ale v partnerství - tam jsem se musela postupně měnit hodně!
Nicméně to přisuzuji spíše umístění Dračí hlavy než volné konjunci Slunce a Pluta. Ostatně, kdo z nás se v partnerství nemění, že?

Dagmar
člen


# Zasláno: 24.5.2012 23:21 
Odpovědět 


milmen
Takže z toho důvodu si myslím, že ti kolem mne žádný nátlak opravdu nijak nepociťovali, spíše mě život tlačil k tomu, abych se já sama tlaku druhých

jasně, to je další možný projev té konjunkce -
já osobně musím ale vidět horoskop, podrobný popis jak ho uvádíš je pro mne pouze změť informací, které mi dělá problém poskládat - nevím proč - možná to souvisí s vizuální pamětí kterou mám - když něco čtu dokážu si potom přesně přestavit, kde přesně na stránce to bylo i jak to celé vypadalo...to samé s horoskopem..
samozřejmě že uzly jsou důležité, ale já osobně se domnívám že by se projevoval trochu jinak - ale je to jen můj názor, někdo může mít jiný

milmen
člen


# Zasláno: 30.5.2012 00:35 
Odpovědět 


Dagmar, pokud chceš, podívej se tedy na horoskop - 1.8.1950 Praha - 21,20 (SEČ)

Turnovský



# Zasláno: 31.5.2012 12:07 
Odpovědět 


milmen

9°vypadá ve schématu hrozivě, ale měřeno antropomorficky na obloze je to jako prt: nehet ukazováčku ruky vztažené k obloze má průměr 1°, od špičky palce ke špičce ukazováčku roztažených prstů dlaně je 18°- orbis konjunkce starých astrologů.

hanka
člen


# Zasláno: 31.5.2012 14:35  - Změnil/a: hanka
Odpovědět 


Nevím, jak se to "antropomorfní" roztažení dlaně myslí, ale když roztáhnu všechny prsty, tak ukazováček a palec téže ruky mi svírá úhel dokonce o fous větší než 90°.
Kde mám hledat těch 18° "od špičky palce ke špičce ukazováčku roztažených prstů dlaně"? Jak se to dělá, prosím?

Vanda



# Zasláno: 31.5.2012 17:12 
Odpovědět 


Hanko, záleží na tom, jak daleko ruku držíme od očí. Dlaň natažené ruku obsáhne cca těch 18 stupňů, samozřejmě s výjimkou těch jedinců, které Panbůh neobdařil dlaněma, ale první velikostí lopaty, ti maj víc, ti mají povolené větší orbisy.

hanka
člen


# Zasláno: 31.5.2012 19:36 
Odpovědět 


Jo tááák!
Jupííí!
Díky, Vando!


milmen
člen


# Zasláno: 31.5.2012 21:11 
Odpovědět 


ad pan Turnovský:

Četla jsem kdesi (bohužel už dávno a přesně si nepamatuji kde), že starověcí astrologové se řídili, pokud jde o aspekty, vlastně jen znameními, nikoli stupni. Jinými slovy, pokud např. opozice spadala do opozičních znamení jako je Lev - Vodnář, Býk - Štír apod., byla brána jako opozice, i kdyby tam byl orbis třeba 20°. Pokud ovšem opozice byla třeba jen 5 či 6°, ale spadala už do neopozičního znamení, jako např. 28° Lva do 3° Ryb, pak to jako opozici nepočítali. Jinými slovy, šlo tam prý v podstatě jen o znamení, nikoli o orbisy. No, myslím si, že něco to do sebe také má, protože charakter a projev planety je jistě ovlivněn znamením, v němž se nachází. Co si o tom myslíte?

Turnovský



# Zasláno: 31.5.2012 22:32 
Odpovědět 


hanka


dělá se to tak, že se palec k nebi rovně natažené ruky "zabodne" do planety či hvězdy a kolem něj se dlaní otáčí. Kam dosahně natažený malíček je od palce těch zmíněných 18°

milmen
to co uvádíte je jev zvaný paranatellont. Vše co současně vychází nebo zapadá je v konjunkci, vše co současně vychází a zapadá je v opozici
vše co současně vychází/zapadá a kulminuje je v kvadratuře. Taková byla kdysi praxe.

O tom, že hranice mezi znameními ruší konkunkci a opozici (možná i další aspekty, což je názor propagovaný Hádesem, si myslím, že je to kravina, Jasně, může být vztah planet ležících v sousedních znameních o něco komplikovanější, podobně může být komplikovanější opozice, ale ta konjunkce a opozice tam prostě budou.

Navíc pod každou hranicí mezi znameními tropickými se rozprostírá prostor souhvězdí nebo siderického znamení

hanka
člen


# Zasláno: 1.6.2012 08:20 
Odpovědět 


Dík, PT, metoda je mi už jasná, avšak nyní jenom bych prosila zpřesnění, zda se jedná o palec a ukazováček, anebo palec a malíček.
Nejsem schopna tohle odhadnout, podle Vandy by se nabízelo, že útlá žena s malou ručkou to dá mezi palcem a malíčkem, zatímco chlapovi s lopatózníma rukama se to povede už mezi palcem a ukazovákem.


Turnovský



# Zasláno: 1.6.2012 11:52 
Odpovědět 


hanka


Jde o špičku palce a špičku malíčku

střelec
člen


# Zasláno: 6.6.2012 17:34 
Odpovědět 


Mě se osvědčilo používat užší orbis:
1°: menší aspekty
2°: polosextil, kvinkunx, kvintil, bikvintil
3°: oktil, trioktil
4°: sextil
5°: kvadrát
6°: trigon
7°: opozice
8°: konjunkce.

Jen v případě světel a os uvažuju orbis širší cca o 1°.

Iva
člen


# Zasláno: 6.6.2012 18:00  - Změnil/a: Iva
Odpovědět 


To je zajímavý .Že máte ty samé orbisy jako tuhle uvedl pan Tušják :-).
Taky je "kupodivu" Střelec:-).Téměř všechny učebnice ovšem uvádějí u opozice 10 stupňů, v případě světel více (12 až 15).
Všimnul jste si?

střelec
člen


# Zasláno: 6.6.2012 18:16 
Odpovědět 


Učebnice ať si uvádí co chtějí, život naštěstí podle učebnic nefunguje. Pokud jste si ještě za ta léta nevšimla...

Iva
člen


# Zasláno: 6.6.2012 18:37 
Odpovědět 


No já jen, že si myslím, že nikdo nic ze své praxe s radixy proti tomu názoru nenamítal.Dokonce slavná Liz Green má na Astrodienstu orbisy ještě větší než se obvykle uvádí.
A chtě nechtě jsem jí musela dát za pravdu už nejmíň u dvou radixů.Tedy až když jsem si toho u ní vůbec všimla, kolik jich bylo předtím nevím.
Jinak osobně u světel dávám vždycky větší orbis než těch deset.Mám Lunu, která má orbis přes 12 stupňů(o fous) a funguje až mně to není milé, tedy ta její konjunkce.Byla bych raději kdyby nefungovala

Ostatně - každý měsíc vám tam bude tranzitovat Luna a každý rok Slunce plus osobní planety( a v polovině tedy opozičně).Čímž vám to v podstatě "sepnou" dohromady.

střelec
člen


# Zasláno: 6.6.2012 18:47 
Odpovědět 


Pro mě zase funguje to, že čím širší orbis (a čím více různých pidiplanet, uzlů, apsid apod.), tím větší chaos a guláš. Lepší je mít jen základ a spíš méně, ono se to lépe tříbí...přece jen, nezapomeňte, že mám Merkur s Neptunem v konjunkci, kde mi to zachraňuje až trigonem Saturn (a sextilem Pluto a Luna).
Na druhou stranu, všechny doplňkové metody nezatracuju, momentálně docela dost jedu v midpointech a nestačím se divit ;). Jako dělané pro moji architektskou mysl :-)

Iva
člen


# Zasláno: 6.6.2012 19:21 
Odpovědět 


Jo jo já taky říkám, že nejdůležitější jsou ty aspektace u os
A ostatní dominanty.

Co se týče aspektů, tak být váma, tak se podívám ještě na kvintily a bikvintily.
Ty fungují stoprocentně a jsou to tvůrčí aspekty(pátá harmonická řada).Takže u vás s tím Lvem a konjunkcí vládce 5.domu se Sluncem a ještě spoluvládcem 5.domu(Marsem) to za pozornost stojí.
Máte tam od SlunceMars bikvintily na Chiron a DS(a možná i uzel) a celkem 6 kvintilů (různě - nebudu vypisovat).

Viz:
http://dokumenty.johannes.cz/UVOD%20DO%20ASTROLOGI E/uvod08.htm

střelec
člen


# Zasláno: 6.6.2012 19:34 
Odpovědět 


Ano, a kdybych vzal v úvahu i Ceres, měl bych čtyři úhly pentagramu a jen v Raku by mi chyběl pátý...ale ona tam určitě nějaká planetka bude ;)

Iva
člen


# Zasláno: 6.6.2012 19:44 
Odpovědět 


No když má člověk na paměti pořád ten základ a nezabředne pak do těch detailů, tak to rozhodně není na škodu. Poví vám to o fous víc.
Taky to docela souhlasí s tím vnitřním vývojem.Jak máte jakžtakž (nebo aspoň snesitelně:-) zmáknuté to, co nás třeba v mládí ještě zkrušovalo či brzdilo, tak se odkrývají další polohy ve vás i v tom radixu.
Proto je tak zajímavý, že i když astrolog svůj horoskop dobře zná, furt v něm
může ke svému překvapení nalézt něco, čeho si předtím nevšiml nebo se trošku posunout o jiný úhel nazírání.

Dagmar
člen


# Zasláno: 6.6.2012 22:40  - Změnil/a: Dagmar
Odpovědět 


střelec
Střelče, vítám tě tady

Já také používám širší orbisy..řekla bych že většina lidí tady také.

Ivo, piánko, nerejt

střelec
člen


# Zasláno: 7.6.2012 12:39 
Odpovědět 


Dášo, díky za přivítání, chystal jsem se sem už hoodně dlouho, ale má premiéra se tehdy nějak nevyvedla, tuším, že se mi nepovedlo zaregistrovat...teď už to šlo.
Iva reje tak trochu pochopitelně, měli jsme jemné rozpory na nejmenovaném fóru, ale snad už si to trochu sedne...
Máte to tu pěkné, myslím, že sem budu chodit častěji :-)

Dagmar
člen


# Zasláno: 7.6.2012 13:05  - Změnil/a: Dagmar
Odpovědět 


No je to tady takové "domácké", co můžeš čekat od fora, ve kterém je většina pannen.Tak doufám, že nám to tady trochu oživíš

Vaše odpověď
Tučné písmo  Kurzíva  Podtržení  Image Link  URL Link  ... zakázat smajly

Napište číslem součet 3+5


Přihlašujte se s malým počátečním písmenkem.
Příklad: do políčka jméno, napíšete "péťa", přihlásí to nick "Péťa".
» jméno  » Heslo 

Vyplňte prosím jméno. Pokud nejste registrovaný uživatel, napište pouze jméno bez hesla.
Když nenapíšete žádné jméno, doplní se automaticky univerzální "zapomněl/a na jméno".
 
Astrologické forum / Astrologie / orbisy








Powered by miniBB™ © 2001-2024